Alla som odlar inser snabbt att ett bra växthus kan vara mycket behjälpligt vid odling. Jag använder mitt växthus framför allt till att odla upp fröer och för de växter som inte ingår i min skogsträdgård. Växthuset är gjort enbart med lokala resurser och i ekologiskt material. Jag ville skapa något hållbart både materialmässigt och miljömässigt. Resultatet blev ett växthus i glas och ek i storleken 5 x 2,9 m. Jag har försökt göra denna process så ekologisk som möjligt. Fönsterkittet är därför baserat på linolja och eken är också behandlad med linolja. Trädelarna är sammanfogade med syrafast rostfri skruv. Grundmuren är gjort med murblock runt om och golvet är sänkt ca 40 cm under marknivå för att utnyttja markens värme samt minska kylverkan från vind utifrån.

Växthus 300x300

Växthuset är byggt i två delar. En odlings del i söderläge och ett hönshus/redskapsförråd i norr. Tanken är att våra framtida hönor ska hjälpa till att värma upp väggen mellan hönshus och odling vilket bidrar till att hålla värmen något längre i växthuset. Dessutom är det nära till gödsel vilket kan användas till odlingarna. Mellanväggen är gjord av trä och isolerad med kutterspån och lin-ull. Väggen in mot växthuset är svartmålad vilket bevarar värmen bra. Mot denna vägg odlar jag bland annat tomater och gurka som uppskattar lite extra värme. Jag har valt att lägga tegel på golvet och istället odla i krukor eftersom jag mestadels använder växthuset som en tillfällig uppodlings-plats för växter som senare ska flytta ut i min skogsträdgård. Förrådet på baksidan är byggt av gran & furu som är behandlat med tjära. Taket är gjort av trä.


20180520_18495220180520_185028

 

2017 satte jag Kiwi. Jag testar tre olika sorter. Eftersom två av dessa klättrar oerhört mycket bestämde jag mig också för att bygga en ordentlig klätterställning. En av sorterna kan klättra 20 meter och tanken med klätterställningen är det ska formas en hel vägg av hängande kiwi så småningom. Den stora frågan är dock om de kommer att överleva klimatet. Vintern 2018 blev deras första överlevnadstest. vintern var både lång och riktig kall. vi hade -15 här under en period. Alla plantor verkar dock ha överlevt och nu återstår nästa fråga. Blir det någon frukt!

20180520_184829 20180520_184752

 

 

Att ha kvävesamlande växter är jätteviktigt i en skogsträdgård. Utan dem kommer det inte finnas någon balans i odlingen. Jag har testat olika typer av kvävesamlare så som

20180520_184341 20180520_184236 20180520_184409

 

 

 

Vi är bosatta utanför Lidköping som har klimatzon 2 och en mild sådan. Eftersom jag var nybörjare på området har jag fått testa mig fram och i stort sett har resan varit smärtfri. Jag har dock gjort några upptäckter längs med vägen vilket jag tänkte dela med mig av här.

Träd som har grenar uppåt är känsligare än träd med grenar som går neråt. Detta är egentligen helt logiskt eftersom tyngdlagen gör att en spetsig vinkel uppåt lättare går av än grenar med en vinkel neråt. Detta upptäckte jag när jag böjde ner en gren på mitt kära persikoträd och det gick av. Det är ju dock inte bara jag som utgör ett hot för dessa ömtåliga grenar utan också väder och vind. För att undvika onödig påfrestning på dessa träd bör de placeras i skydd för stark vind.

Persikor 2015

En ytterligare upptäckt jag gjorde var att stora träd som tallar och björk tar allt för mycket vatten från mina odlingar och dessa har jag därför fått ta bort. Planeringen av stora träd i en skogsträdgård är också viktig. det gäller att sätta dem så att de inte tar för mycket vatten från andra växter och inte heller skuggar onödigt mycket mitt i skogsträdgården. Numera låter jag dem växa något i bakgrunden så att de andra mindre växterna får mer sol och vatten. Kontentan här är att planera sin skogsträdgård innan man börjar plantera är en väldigt god ide.

Växter som inte överlevt i min skogsträdgård är rankspenat och även sparris. Sparrisen överlever men det är uppenbart att de vill ha mycket sol. Troligtvis mår de bättre i mer öppna odlingar. Växter som däremot överlevt för bra är löktrav. De tog sig såpass bra att de började kväva mina andra växter och har nu fått tas bort helt.

Sork är ett problem för de flesta och även för mig. Det är olika från år till år hur mycket skador de gör. Jag har testat det mesta från fisk i sorkhålen till att spela hård rock på högvolym. Inget fungerar! Det enda som verkar hålla dem borta är att göra korgar av kycklingnät som man gräver ner i samband med plantering. Den korgen skyddar då rötterna från sorkangrepp. Jag har sett en klar förbättring vad gäller färre sorkangrepp. Möjligen beror detta på att andra djur som orm och igelkott har flyttat in och bosatt sig i min skogsodling.

Rådjur är ett annat djur som tenderar att förstöra mina odlingar med jämna mellanrum. jag har testat olika knep för att hålla dem ute. Det som verkar ha fungerat bäst är små inhägnader runt odlingarna som jag gör av blå-balsnören och fårull. Lukten av ull ska verka avskräckande och färgen blå ser rådjur väldigt bra vilket gör inhägnaderna extra synliga just för dem.

20180520_184631

Året 2012-2013 blev starten för min skogsträdgård. Jag var ny på området och hade mestadels gjort efterforskning på internet om system odling, permakultur och skogsträdgård. Intresset växte snabbt och ledde till att jag medverkade i några kurser inom just odling och permakultur. Visionen är att hitta ett bra odlings system där jag kan få ut så mycket mat utan konstant arbete.

Självhushålln Odl Genväg

Förutsättningarna i trädgården närmast huset var inte de bästa eftersom trädgården ligger på en bergknalle så det är torrt och inte särskilt odlingsvänligt. Däremot har vi en liten skogsdunge med en backe där det gror något bättre. Backen ligger i väster/söderläge och ger alltså möjlighet till sol under dag och kväll för plantorna. Vattnet rör sig längs med mitten av backen och tränger ner i jorden då backen planar ut i en liten dal och där är marken väldigt frodig. Detta leder till att växter som behöver mycket fukt trivs bra där vattnet stannar av. Det intressanta med att odla i en backe är att den erbjuder olika jordfuktighet vilket också ger en stor variation av odlingsmöjligheter. För att kunna odla mer i backen har jag skapat mikroterrasseringar som hjälper till att hålla kvar vattnet.

20180520_184810

 

 

2015-04-01

Jordkällare i plåt

Om man saknar en ordentlig jordkällare kan detta vara ett ypperligt bra alternativ. Den fungerar fantastiskt bra för att förvara rotfrukter och äpplen. Här hemma i Lidköping klarar sig dessa gott hela vintern i denna jordkällare. Den är smidig och lätt att placera på olika platser i trädgården, eventuellt nära köket. Det är en enkel konstruktion gjord i plåt som dessutom är isärtagbar för att underlätta transport. Locket är också gjort i plåt och har en liten luftspalt som tillåter lite luft men ändå hindrar inkräktare i form av möss och smådjur. Denna typ av jordkällare är gjord av fyra formade plåtar som tillsammans bildar en 70 cm hög och 50 cm bred tunna som rymmer ca 265 liter. Tunnan grävs ner i marknivå på en väl dränerad plats gärna i en sluttning för att undvika stående vatten  i tunnan. Lite fukt är bra men man ville inte ha stillastående vatten. Vintertid kan man behöva täcka tunnan med halm, löv eller ett trälock för att undvika frost beroende på breddgrader. Tunnan tillverkas av en lokal plåtfirma i Lidköping.

 

Tunna 3            Tunna 4            Tunna 1            Tunn 2

Tunnan har här grävts ner i marken omslutet av grovt grus för bra dränering och en enkel träram med lock skyddar den mot regn och isolerar mot frost.

Markförvaring 2

Jag säljer denna produkt för 1200 kr. Kommer utan trälock. Kontakta mig vid intresse.

2015-04-01